Wij werken dagelijks met WordPress en volgen uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. In ons blog delen wij regelmatig wat WordPress tips die je (misschien) nog niet kent.

Tweetrapsauthenticatie

Een regelmatig terugkerend onderwerp op onze website is veiligheid op internet, veel mensen maken nog steeds gebruik van onveilige wachtwoorden. Dit vergroot de kans om gehackt te worden, want een beetje hacker kan jouw wachtwoorden vrij eenvoudig en volledig geautomatiseerd achterhalen.

Bij tweetrapsauthenticatie wordt gevraagd om een extra handeling nadat je succesvol bent ingelogd, bijvoorbeeld het invoeren van een code die je ontvangt via SMS op je mobiel. Mocht in een slecht geval een hacker je wachtwoord achterhalen, dan kan hij/zij nog niet inloggen omdat ze jouw mobiel nodig hebben voor de tweede handeling.

Tweetrapsauthenticatie voor WordPress kun je instellen via de gratis plugin Google Authenticator. Op je smartphone installeer je daarna de app Google Authenticator. Deze app genereert de code die je na het inloggen moet invoeren, en daarna kom je pas in de wp-admin terecht. Er is overigens ook een betaald alternatief voor Google Authenticator, namelijk Duo.

Ping-o-matic

Misschien heb je nog nooit van Ping-o-matic gehoord, maar iedere WordPress gebruiker heeft ermee te maken. Ping-o-matic is een (gratis) dienst die zoekmachines automatisch op de hoogte brengt wanneer je een bericht of pagina publiceert. Op die manier kunnen de zoekmachines vrijwel direct jouw nieuwe of gewijzigde bericht in de zoekmachine aanpassen.

Soms wil je, om wat voor reden dan ook, helemaal niet dat dit direct gebeurt, maar pas op een later tijdstip. Je kunt in dat geval de meldingen van Ping-o-matic uitschakelen. Ga in je WordPress Admin naar ‘instellingen & schrijven en verwijder in het tekstveld onder ‘Update services’ de url http://rpc.pingomatic.com/.

Let op: Wat je met deze aanpassing bereikt is dat je bericht niet direct naar de zoekmachine wordt verstuurd. Je bericht wordt nog steeds geïndexeerd, maar pas op het tijdstip wanneer de zoekmachine jouw website opnieuw bezoekt. Wil je dat jouw website helemaal niet wordt geïndexeerd, ga dan naar ‘instellingen & lezen’ en vink daar aan: ‘ Blokkeer zoekmachines deze site te indexeren’.

Widgets en Menu’s voorbeeld bekijken

Wanneer je aan een bericht of een pagina werkt, kun je klikken op ‘voorbeeld’ om te bekijken hoe de wijzigingen eruit komen te zien. Zonder dat deze direct voor je website bezoekers te zien zijn, dat kan eventueel ook met het menu en widgets.

Sinds WordPress 4.3 is het mogelijk om vooraf de wijzigingen in je menu’s en widgets te bekijken. Ga in WordPress naar ‘weergave & customizer’ daar zij je de website met een extra balk aan de zijkant. Hier kun je gewoon je hele website bekijken en eventueel aanpassingen doen. Je ziet direct het effect, pas als je helemaal tevreden bent klik je op ‘opslaan & publiceren’.

Hyperlinks plakken in je tekst

Wanneer je een nieuw bericht schrijft wil je ook wel een linken naar een andere website. De ‘standaard’ manier is in dat geval een tekstdeel te selecteren, klikken op het ‘link icon’, om dan de url in te voeren.
Meestal heb je de url al gekopieerd, wat dan makkelijker kan zijn is om nu de tekst die je wil linken te selecteren en te klikken op CTRL-V (CMD-V op Mac). De geselecteerde tekst is nu een link naar het adres onder je plaktoetsen.