Stichting Gilat is opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 op 11-jarige leeftijd overleden Gilat Eisenmann. Gilat heeft een groot gedeelte van haar leven in het ziekenhuis doorgebracht en  Gilat beleefde altijd veel vreugde, ontspanning en afleiding aan de theatervoorstellingen daar soms werden opgevoerd. Ze kon even vergeten dat ze ziek was en gewoon kind zijn zoals alle kinderen dat zouden moeten zijn. Daarom zet de Stichting Gilat zich in om alle kinderen in ziekenhuizen in Nederland te laten genieten van voorstellingen.

In 2012 vonden de eerste voorstellingen plaats in het Emma Kinderziekenhuis. Het eerste project was het adopteren van het toen nog nieuw te bouwen Kindertheater in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Dankzij vele donateurs en sponsoren is het Gilat Theater eind 2015 als onderdeel van het nieuwe Emma Kinderziekenhuis AMC door koning Willem-Alexander, geopend. De Stichting Gilat geeft ook voorstellingen in het VUmc en in het Sophia Kinderziekenhuis. Vanaf najaar 2018 start de stichting met voorstellingen in het nieuwe Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

De Stichting wil kinderen in Nederlandse kinderziekenhuizen vreugde, ontspanning en afleiding bieden met op maat gemaakte, uitnodigende theatervoorstellingen. Naast deze speciaal ontwikkelde voorstellingen met de characters Max & Jet, verzorgen aansprekende, vaak bekende Nederlanders voorstellingen, zijn er voorleesmiddagen en meet & greet-sessies met bekende sporters.

Onzid (web)design heeft voor Stichting Gilat een nieuwe website ontwikkelt in WordPress.