Vpn staat voor ‘virtueel particulier netwerk’ en bouwt een digitale tunnel waar jouw dataverkeer doorheen gaat. Hierdoor kunnen anderen niet zien wat jij op het internet doet.
Handig! Waar is een vpn nog meer goed voor?
Een vpn beveiligt je internetverbinding en beschermt je privacy.
Beveiligen
Je internetverbinding wordt beveiligd omdat het dataverkeer versleuteld naar de server van de vpn-dienst wordt gestuurd. Vanaf daar ga je het internet op, bijvoorbeeld om naar Google te surfen. Criminelen kunnen hierdoor lastig jouw verbinding hacken.
Privacy
Omdat je met een server van de vpn-dienst verbindt weten websites niet waar jij vandaan komt. Vpn verhult je echte ip-adres tijdens het surfen, downloaden en streamen. Daarnaast bescherm je jezelf tegen het aftappen door (buitenlandse) overheden.
Dit kun je er ook mee
Een vpn wordt ook gebruikt om het Amerikaanse aanbod van Netflix mee te kijken. Bij het gros van de vpn-diensten kun je namelijk instellen vanuit welk land jouw internetverbinding moet komen. Zo kun je vanuit de VS NPO Gemist gebruiken, of vanuit Nederland de Britse BBC-afleveringen terugkijken.
Om in je achterhoofd te houden
Vpn-diensten houden niet bij met welke server jij verbindt en wat je daar precies doet. Dat doen ze om de privacy van hun gebruikers te waarborgen, dit wordt ‘zero logging policy’ genoemd. In de praktijk is dit bijzonder lastig te controleren, vertrouwen speelt dus een grote rol bij het gebruiken van een vpn-dienst.
Voorbeelden van goede vpn-diensten
AirVPN (voor de expert)
AirVPN is een kleine vpn-dienst uit Italië, opgericht door hackers die hun internetverbinding wilden beveiligen. De dienst heeft alleen apps voor desktop, die uitgebreid zijn en veel functies bieden. Daarmee is AirVPN een goede keuze voor de geavanceerde gebruiker die weet wat hij doet.
AirVPN werkt met het opensourceprotocol openvpn, dat wordt gezien als de meest veilige vpn-technologie. Mobiele apps biedt AirVPN niet aan, je kunt wel de officiële openvpn-apps downloaden om de internetverbinding van je Android of iPhone te beveiligen.
In de praktijk werkt openvpn op Android en iOS minder fijn dan protocollen als ipsec, dat door beide besturingssystemen standaard wordt ondersteund. Dit protocol biedt AirVPN echter niet aan.
Kosten: 7 euro per maand
iVPN (voor de gevorderde)
iVPN zit in Gibraltar, waarmee het bedrijf niet in één van de veertien landen zit die onderling afgetapte data van burgers met elkaar delen. iVPN heeft fraaie apps voor zowel desktop (openvpn) als mobiel (openvpn en ipsec) en weet met net genoeg functies gebruikers tevreden te houden.Een handige optie is de multihop functionaliteit, waarmee je dataverkeer via twee of meer vpn-servers worden gestuurd. Op die manier is het voor aanvallers vele malen lastiger om mee te kijken.
Kosten: 15 dollar per maand
Mullvad (als je écht anoniem wil zijn)
Het Zweedse Mullvad is gemakkelijk anoniem te gebruiken, je hoeft je dus niet te registeren. Je krijgt alleen een cijferreeks om bij de dienst in te loggen en betaalt dan 5 euro per maand, betalen kan onder andere via bitcoin.
Omdat Mullvad enkel openvpn gebruikt, zijn er alleen officiële apps voor desktops beschikbaar. Die werken goed en snel. Als je de dienst op je smartphone of tablet wilt gebruiken, kun je gebruikmaken van de openvpn-apps. De dienst staat vooral bekend om zijn activistische houding en is daarom geliefd bij mensen die zo anoniem mogelijk op het internet willen surfen. Het nadeel is dat er relatief weinig instellingen zijn en dat bijvoorbeeld een extra versleutelde ssl-tunnel om het openvpn-verkeer te verhullen (sommige wifi-netwerken blokkeren openvpn-connecties) niet mogelijk is.
Kosten: 5 euro per maand
Private Internet Access (simpel voor de beginner)
Je zou denken: Private Internet Access (PIA) is onbetrouwbaar want het bedrijf zit in de VS, waar de Amerikaanse geheime dienst NSA zo’n beetje alles doet wat het maar wil.
PIA heeft echter meerdere malen laten zien dat ze de privacy van gebruikers serieus nemen. Zo verwijderde de dienst al zijn Russische servers toen de Russen vroegen om gebruikers te tappen. Daarbij is PIA één van de belangrijkste sponsors van de Electronic Frontier Foundation en heeft het onafhankelijke experts betaald om de code van openvpn onder de loep te nemen.
PIA is niet alleen één van de goedkoopste vpn-diensten, het is tevens één van de meest gebruiksvriendelijke. Er zijn apps voor Windows, OS X, Linux, Android en iOS, en naast openvpn wordt voor mobiele apparaten ook ipsec ondersteund. Daarmee is PIA een goede keuze voor iedereen die wil beginnen met een vpn.
Kosten: 39 dollar per jaar (3,3 dollar per maand)
NordVPN (eenvoudig voor de beginner)
Gebruiksvriendelijk: dat is NordVPN uit Panama. Met gemakkelijk te gebruiken apps voor Windows, OS X, Android en iOS, waarvan de eerste twee openvpn gebruiken en de laatste twee ipsec. NordVPN richt zich net als PIA op beginnende gebruikers en biedt daarom weinig geavanceerde instellingen aan.
Een interessante functie van NordVPN is de mogelijkheid om een eigen ip-adres te krijgen. Dat is iets minder privacyvriendelijk, maar dat is soms nodig om sommige netwerken of databases te bereiken. Daarnaast biedt de dienst een soortgelijke multihopfunctie als iVPN waarmee je extra wordt beschermd.
Kosten: 12 dollar per maand