Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is een bestandje dat informatie versleutelt alvorens deze over het internet wordt verzonden. Hierdoor blijft alle informatie vertrouwelijk en onleesbaar voor derden. Websites die over deze beveiliging beschikken kun je direct herkennen aan het gesloten slotje en de https:// in de adresbalk. Je ziet dit bijvoorbeeld terug bij je bank tijdens internet bankieren.

Sinds de aankondiging van Google om bij Chrome (vanaf versie 62) foutmeldingen te melden op een HTTP- website extra aandacht aan SSL en HTTPS in ons blog.

Wat is een SSL certificaat | Onzid webdesign

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden. SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser, wat een beveiligde verbinding tot stand brengt. Daarom is een website met SSL ook alleen (of gedeeltelijk) te bereiken via via https://.

Waarom heb ik een SSL certificaat nodig?

  • Met SSL wordt het verkeer tussen jouw website en de bezoekers afgeschermd en beveiligd.
  • Google ‘bestraft’ websites zonder SSL-certificaat door ze minder hoog in de zoekresultaten te plaatsen.
  • De Wet Bescherming Persoonsgegevens verplicht (zie ons volgende blog) je om de persoonsgegevens van je bezoekers te beveiligen
  • Zichtbare beveiliging, waardoor jouw website vertrouwen uitstraalt.
  • Geen browser-waarschuwingen meer vanwege een onveilige verbinding.
  • Voor webshops is een SSL-certificaat noodzakelijk/verplicht

SSL biedt vertrouwen

Er is veel te doen over het veilig gebruiken van internet en het beschermen van persoonsgegevens, terecht. Ook jij wil niet dat al jouw persoonlijke gegevens voor iedereen beschikbaar zijn. Een SSL Certificaat geeft vertrouwen, bezoekers van jouw website weten dat er veilig met hun gegevens wordt omgegaan en kwaadwillenden dit niet kunnen ‘afluisteren’.

SSL en wetgeving

In de wet staat dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Het CBP ziet er op toe dat deze wet wordt nageleefd en kan ook boetes geven bij het niet naleven van deze regels. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseert daarom om gebruik te maken van een SSL Certificaat.

Moet ik nu SSL (laten) installeren) op mijn eigen website? In ons bericht “is een SSL-certificaat verplicht‘ gaan we hier dieper op in…