Je ziet het steeds vaker in je browser ‘HTTPS’, maar waar staat deze term voor en wat is nou het verschil met HTTP?
HTTPS betekent “Hyper Text Transfer Protocol Secure” waarbij de ‘S’ staat voor ‘secure’, in gewoon Nederlands ‘veilig’.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS

HTTPS is net als HTTP een manier om gegevens te versturen via het Internet. Het verschil zit in het versleutelen van de gegevens die verstuurd worden. Iemand die informatie probeert te onderscheppen kan bij HTTP gewoon zien wat er is verzonden. Bij HTTPS ziet de hacker deze gegevens ook, maar kan deze niet ontcijferen en heeft er dus niets aan, zo worden jouw gegevens dus veilig overgedragen.
HTTPS wordt met name gebruikt bij betalingstransacties op webwinkels en internetbankieren, maar ook bij het uitwisselen en opslaan van privacy-gevoelige informatie zoals NAW gegevens. Wel zo prettig, want bijna alle bank- en verzekeringszaken zijn tegenwoordig allemaal online te regelen en je wil niet dat jouw gegevens op straat komen te liggen.

Waarom moet ook jouw website in HTTPS?

Google is s’werelds grootste online platform en heeft privacy (terecht) hoog in het vaandel staan. Dat kan ook niet anders met miljoenen gebruikers van Google’s zoekmachine en de Cloud. Om te beginnen beloont Google HTTPS website met een hogere ranking in de zoekresulaten, da’s voor nu mooi meegenomen maar dat effect zal verdwijnen wanneer de meeste websites in HTTPS zijn gemaakt.

Maar pas op!

Vanaf oktober 2017 geeft Chrome (versie 62) de waarschuwing ‘NIET VEILIG’, wanneer gebruikers tekst invoeren in een formulier op een HTTP-pagina en zelfs op jouw hele website bij bezoekers die in een ‘incognitomodus’ de website bezoeken.
Bij alle pagina’s op jouw site die tekst invoervelden bevatten (< input type=”text” > of < input type=”email” >) zoals contactformulieren wordt deze nieuwe Chrome-waarschuwing automatisch geactiveerd. Zo probeert Google de veiligheid op internet te verbeteren en website eigenaren te stimuleren een beveiligde HTTPS verbinding te gebruiken…

Overstappen op HTTPS

Het is mogelijk om bestaande websites over te zetten van HTTP op HTTPS. Dit is een technische ingreep waarbij het belangrijk is om de juiste stappen te nemen zodat de ranking van jouw website behouden blijft. Bij een nieuwe website is het natuurlijk handig om direct voor HTTPS te kiezen.