Linkbuilding is het plaatsen van links op relevante op websites van anderen die linken naar jouw website, waardoor zoekmachines zoals Google jouw website uiteindelijk hoger gaan waarderen in de zoekresultaten.

Zoekmachine optimalisatie doe je voor een groot deel via je eigen website. Eerst bedenk je op welke zoekwoorden je gevonden wil worden en aan de hand daarvan is het een kwestie van goede en relevante content schrijven, aanpassen van de titels op je site en het opzetten van een goede site structuur etc. etc.
Bovenstaande onderdelen hebben echter één belangrijk ding gemeen: het speelt zich allemaal af op je eigen website.

Linkbuilding is een vak | Onzid (web)design

Goede backlinks verhogen je reputatie!

Google geeft iedere website op internet een reputatie score, ook wel Pagerank (PR) genoemd. Pagerank wordt uitgedrukt in een cijfer op de schaal van 0 tot 10. Hoe hoger dit cijfer, des te belangrijker (denkt Google) dat de website is op het internet. Hoe meer backlinks naar jouw website verwijzen hoe hoger jouw reputatie in de zoekmachine zal zijn. Belangrijk is daarbij wel de kwaliteit van de backlinks, daar tellen een aantal zaken mee. Stel jij verkoopt hondenvoer, een relevante link van een belangrijke hondenvoer fabrikant telt zwaarder, dan bijvoorbeeld een link van de tennisvereniging die niets met hondenvoer van doen heeft. Wat ook mee weegt in de kwaliteit van de backlinks is de reputatie van de website die jouw link plaatst. Bekende websites plaatsen namelijk niet zomaar een link naar een willekeurige website, als ze dit wel doen zegt dit voor Google iets over de kwaliteit van jouw website.

Linkbuilding is een vak

Effectieve link building zorgt er dus voor dat jouw website hoger scoort op zoekwoorden, toch heeft linkbuilding alleen zin als dit via een eerlijke en vakkundige strategie verloopt. Daarom is het echt belangrijk om dit door een ervaren specialist te laten doen.
Zoekmachines hanteren namelijk bepaalde regels om de kwaliteit van de zoekresultaten te garanderen. Zo hecht Google bijvoorbeeld veel waarde aan backlinks die divers zijn en op een ‘natuurlijke’ wijze groeien, waarbij er dus niet teveel links per dag bijkomen. Verder zijn er talloze andere zaken waar je rekening mee moet houden. Op een verkeerde manier linkbuilden kan er toe leiden dat jouw website in plaats van stijgt, tientallen plaatsen zakt in de zoekresultaten.