Het kan zomaar gebeuren dat je informatie van jezelf tegenkomt op Google, waar je voorzichtig gezegd niet zo heel erg blij van wordt. Wat kun je hier zelf nu aan doen?

In mei 2014 heeft het Europese Hof besloten dan zoekmachines, waaronder uiteraard ook Google, de mogelijkheid moeten bieden om een verwijderingsverzoek in te dienen wanneer bepaalde informatie je privacy schendt. Daarom is Google gekomen met een tool (webformulier) waar je een verwijderingsverzoek kunt indienen.

Gelukkig is de pagina geschreven in het Nederlands, dat maakt het voor de meeste gebruikers beter te volgen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je alleen informatie kunt laten verwijderen waarbij jouw privacy is geschonden. Het is dus niet mogelijk om dit formulier voor een ander in te vullen, tenzij het gaat om bijvoorbeeld een minderjarige zoon of dochter.

Zorg ervoor dat je verzoek zo compleet mogelijk wordt ingevuld, want het is inmiddels bekend dat zo’n 31% van de verwijderingsverzoeken zonder meer door Google wordt afgekeurd.

Informatie verwijderen bij Google | Onzid Webdesign