Chrome heerst in browserland, Safari biedt mobiel tegenstand

De marktaandelen van browsers Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Opera en Safari worden gemeten door bedrijven als StatCounter en NetApplications die hiervoor wereldwijd cijfers van tien- tot honderdduizenden websites verzamelen. De statistieken van april 2017 zijn gesplitst in browsers voor desktop (pc en laptop) en mobiel (smartphones en tablets).

60% van de internetgebruikers gebruikt Google Chrome - Onzid webdesign

Browsermarktaandelen in april 2017 op desktop en mobiele apparaten door StatCounter (SC) en NetApplications (NA) wereldwijd en in Nederland in procenten

Desktop
(Nederland)
Mobiel
(Nederland)
Desktop
(wereldwijd)
Mobiel
(wereldwijd)
SC SC NA SC NA SC
Google Chrome 50,11 34,51 59,0 63,45 54,37 46,41
Firefox 13,5 0,11 11,80 14,53 0,24
Internet Explorer 13,7 0,46 18,40 9,0 1,28 0,65
Safari 8,41 48,07 3,44 5,2 31,42 21,86
Edge 8,09 0,28 5,62 3,71
Opera 5,4 0,39 0,78 2,07 4,49 4,67

Desktop: Chrome is veruit de grootste

Wereldwijd surft bijna zestig procent van de internetters met Chrome volgens StatCounter en NetApplications. In Nederland is dat inmiddels ook iets meer dan de helft (50,11% volgens StatCounter). De hegenomie van Internet Explorer is verleden tijd en dus overgenomen door Google Chrome.

De overige browsers mogen de kruimels oprapen. Firefox en Internet Explorer (Windows 7 gebruikers!) strijden om plek twee met marktaandelen van rond de 9 tot 18% bij zowel StatCounter als NetApplications. De cijfers voor Nederland zijn wat betreft Mozilla’s en Microsofts browsers vergelijkbaar met de situatie wereldwijd.

Wel is zichtbaar dat het marktaandeel van Internet Explorer (IE) nog altijd hard terugloopt. Op Windows 10 is Edge nu in plaats van IE de standaardbrowser van Microsoft, waardoor Internet Explorer gebruikers zullen uitsterven samen met Windows 7 en 8. Edge doet het echter niet best op Windows 10: wereldwijd gebruikt maar rond de vijf procent van de internetters Edge en in Nederland is dat slechts acht procent. Dit terwijl het marktaandeel van Windows 10 wereldwijd wel meer dan 25% bedraagt. Dit betekent dus dat de meeste Windows 10 gebruikers Edge vervangen door Google Chrome. Opera, ten slotte, heeft in Nederland nog altijd een marktaandeel van 5% maar wereldwijd is dit slechts 1 tot 2%.

Mobiel: Safari in Nederland de grootste

Op smartphones en tablets is Chrome wereldwijd ook de grootste volgens StatCounter en NetApplications. Ongeveer de helft van de internetters gebruikt Chrome op zijn mobiele telefoon en tablets. Logisch omdat Chrome natuurlijk op Android-toestellen staat, maar de Google browser is ook voor iPhone en iPad beschikbaar en beconcurreerd duidelijk Apples Safari-browser.

Safari is alleen op Apple-apparaten te gebruiken, dus het potentiële bereik is een stuk kleiner voor de browser van Apple. Bijna tachtig procent van de smartphones en tablets draait namelijk op het mobiele besturingssysteem Android van Google en slechts twintig procent op iOS van Apple. Toch wordt twintig tot dertig procent van het wereldwijde website-bezoek door mobiele apparaten verzorgd door Safari op iOS. Blijkbaar internetten Safari-gebruikers meer mobiel dan gebruikers van andere mobiele web browsers.

In Nederland is Safari zelfs de absolute nummer één mobiele browser: bijna de helft van het mobiele internetgebruik komt in ons land voor rekening van Safari! 35% wordt verzorgd door Chrome-gebruikers.

Conclusie

Google Chrome is op de desktop net zo’n monopolist aan het worden is als vroeger Internet Explorer. Firefox zakt langzaam weg, IE verdwijnt met Windows 7 en Edge weet het stokje niet over te nemen. Safari blijft op de desktop een kleine browser in de Mac-niche, maar weet mobiel wel potten te breken. Daar is Apples browser nog – de enige – concurrent voor Chrome. Googles plan voor werelddominantie met zijn Chrome-browser is kortom glansrijk geslaagd, en dat in minder dan tien jaar tijd.