Chrome gaat later vandaag bij 3000 Nederlandse websites een waarschuwing tonen. Google vindt dat de websites hun beveiliging niet op orde hebben. Je kunt de sites nog wel bezoeken zodra je de waarschuwing wegklikt.

Dat blijkt uit onderzoek van Open State Foundation, zo meldt de NOS. De websites maken gebruik van een verouderde beveiliging die niet meer door Chrome wordt ondersteund.

Ekoplaza en LOI

Het gaat om onder andere de website van supermarkt Ekoplaza, onderwijsinstelling LOI en de gemeenten Heemskerk en Zutphen. Ook de klantenservice-pagina van NS International maakt nog gebruik van de verouderde beveiliging.

Inmiddels hebben Ekoplaza, LOI en de gemeente Heemskerk hun beveiliging verbeterd. Later vandaag, na de nieuwe update van Chrome, krijgen gebruikers onderstaande waarschuwing te zien zodra ze één van de websites bezoeken die nog gebruikmaakt van de verouderde beveiliging.

Een certificaat

Websites maken gebruik van een zogeheten certificaat om de verbinding te beveiligen. Zo’n beveiligde verbinding herken je aan het slotje in de adresbalk en houdt in dat anderen niet zomaar kunnen zien wat jij op een website doet.

De 3000 websites gebruiken volgens Open State Foundation certificaten die Google vanaf vandaag niet meer ondersteunt. Het gaat om verouderde certificaat van beveiligingsbedrijf Symantec. Google ondersteunt deze certificaten niet meer omdat Symantec regelmatig de fout in ging met het verkeerd uitgeven van certificaten.

Ruim een jaar geleden kondigde Google aan dat het ging stoppen met het ondersteunen van certificaten van Symantec. Bedrijven moesten zelf het certificaat vervangen, maar dat blijken velen nog niet te hebben gedaan.

Bron RTL Nieuws

Google waarschuwing chrome